Działanie substancji czynnych w preparacie
L-glutamina – to aminokwas endogenny, będącym podstawowym źródłem energii dla enterocytów. W procesie chorobowym zapewnia szybką odnowę nabłonka przewodu pokarmowego, co umożliwia jego prawidłowe działanie. Stymuluję syntezę Ig A (odporność miejscowa) oraz produkcję limfocytów B i T (odporność uogólniona). Maksymalna absorpcja i wykorzystanie glutaminy przez komórki nabłonka odbywa się w ciągu kilku godzin od ich uszkodzenia. Aminokwas ten sprzyja wchłanianiu i wykorzystaniu glukozy oraz jonów sodu ze światła jelit
Inulina –prebiotyk, frakcja rozpuszczalnego włókna pokarmowego, która wpływa na wzrost pożytecznej mikroflory jelitowej, stymuluje rozwój bakterii z grupy Lactobacillus oraz Bifidobacterium . Kwaśne metabolity korzystnej mikroflory zapobiegają wzrostu bakterii potencjalnie patogennych.
Oligofruktoza – należy do rozpuszczalnej frakcji błonnika pokarmowego, która pozytywnie wpływa na mikrobiotę jelitową oraz pracę przewodu pokarmowego. Skutecznie chroni organizm przed rozwojem bakterii chorobotwórczych i wspiera namnażanie się bakterii pożytecznych z rodzaju Bifidobacterium. Oligofruktoza dzięki zdolności wiązania wody zwiększa uczucie sytości.
Inulina i Oligofruktoza poprzez stymulację wzrostu i utrzymanie prawidłowej mikroflory jelit stanowią profilaktykę chorób nowotworowych, głównie raka jelita grubego u ludzi.
Witamina A – jest niezbędna do wzrostu a także regeneracji komórek przewodu pokarmowego, wzmacnia odporność , uczestnicząc w dojrzewaniu i różnicowaniu komórek układu immunologicznego tj. monocytów, limfocytów i neutrofili. Jej niedobór znacząco osłabia aktywność fagocytarną makrofagów.
Ekstrakt z zielonej herbaty (Galusan Epigallokatechiny) – objawia działanie antybakteryjne i antyoksydacyjne i wspomaga leczenie chorób o podłożu zapalnym. Dzięki zwiększeni liczby limfocytów T poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego Antyoksydacyjny efekt ekstraktu z zielonej herbaty wykorzystywany jest w profilaktyce i terapii chorób nowotworowych przewodu pokarmowego.
Cynk (Bisglicynian cynku) – wzmacnia układ odpornościowy i przyspiesza proces regeneracji nabłonka przewodu pokarmowego. Wykazuje silne działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Przeciwzapalne i stymulujące odporność działanie cynku jest wykorzystywane w chorobach zapalnych i autoimmunologicznych przewodu pokarmowego.
WSKAZANIA
Nietolerancja i alergia pokarmowa
Nieprawidłowa dieta
Zaburzenia trawienne związane z błędami dietetycznymi , w tym nagłą zmianą diety oraz wiekiem zwierzęcia (osobniki starsze)
Choroby przewodu pokarmowego wynikające z czynników stresowych
Choroby przewodu pokarmowego o charakterze autoimmunoagresji, choroby nowotworowe
Wzrostu choroby przewodu pokarmowego i trzustki przebiegające z zaburzeniem mikroflory jelitowej, uszkodzeniem enterocytów i spadkiem odporności lokalnej
Antybiotykoterapia (w trakcie i po kuracji).
SKŁAD
1 duża miarka (5g)
L-glutamina - 2,5 g
Inulina - 1,5 g
Oligofruktoza - 0,85 g
Witamina A - 7 500 IU
Ekstrakt z zielonej herbaty - 6 mg
Cynk - 3 mg